Papp Andrea

Papp Andrea (1979), történész, középiskolai tanár

Tanulmányait a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán végezte történelem szakon „Összehasonlító regionális társadalomtörténet” szakirányon (1997-2002). Angol és német nyelvből középfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkezik. 2003-ban az Érc-és Ásványbányászati Múzeumban helyezkedett el történész-muzeológus munkakörben, ahol több fenntartóváltás után is jelenleg is dolgozik, 2012-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumigazgatóság tagintézmény-vezetőjeként, majd 2013-ban az önállóvá váló Bányászattörténeti Múzeum intézményvezetőjeként.

2011 és 2015 között az egri – akkori nevén - Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Doktori Iskolájában elvégezte a „Magyarország története 1918-tól napjainkig” című doktori programot, ahol 2015 januárjában abszolutóriumot szerzett.

Kutatási területe a 19.-20. századi társadalomtörténet, különös tekintettel a bányászokra, mint társadalmi rétegre. Rendszeresen publikál szakmai folyóiratokban, és szerepel tudományos konferenciákon. Tagja a Magyar Múzeumi Történész Társulatnak és a Hajnal István Kör – Társadalomtörténeti Egyesületnek.

A kutatócsoport tagjaként a nagyüzemi vasércbányászat társadalmi hatásait kívánja vizsgálni, a 20. századi Rudabányán, mindezt a környező bányásztelepülésekre is kiterjesztve interdiszciplináris módszerekkel.

Publikációk:
https://vm.mtmt.hu/www/index.php?AuthorID=10043848